Obegränsade uttag i Swedbank bankomat

Under onsdagen den 1 februari råkade Swedbank ut för ett datahaveri vilket resulterade i att belopp kunde tas ut från bankomater över hela landet även om täckning saknades.

Över hela landet rapporterades om köer vid uttagsautomaterna. Ett rykte spreds som en löpeld över landet om att man kan ta ut pengar fritt utan att det registreras på kontot. Det gällde kontokort kopplade till Swedbank.

En del kunder hos Swedbank har lyckats ta ut mer än de hade på kontot. Detta kommer att resultera i att kontot får ett minussaldo. Det finns även uppgifter om att en del kunder gjort uttag men inte fått några pengar. Uttaget har dock registrerats och summan har dragits från saldot, vilket ledde till att kunder spärrade sina kort.

I Malmö rapporterade polisen om att vid 21-tiden var det cirka 150 personer som köade vid en bankomat. Folk trodde tydligen att det bara var att ta ut pengar utan att det registrerades. Där fick polisen gå in för att skapa ordning.

Det har varit allmänt rörigt vid många bankomater över hela landet. Det verkar som om många trodde att de skulle kunna göra sig en extra förtjänst utan att behöva betala för det.

Swedbank stoppade tillfälligt vid 22-tiden alla uttag med bankkort. Banken bekräftar också att vissa kunder kunnat ta ut mer än de hade på kontot. Det är dock ovisst hur många det rör sig om. Alla uttag är loggade och kunder som tagit ut för mycket kommer att bli återbetalningsskyldiga. Det kommer att ske vid nästa tillfälle som pengar kommer in på kontot eller så kommer Swedbank att ta kontakt med kunden.

Det kan konstateras att inget brott ligger bakom problemen med bankomaterna. Problemen beror på tekniska problem hos Swedbank. De ska vara helt lösta nu och alla frågor om detta kan ställas till Swedbank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *