Förbud mot skolresor pga ekonomiska förutsättningar

Huruvida skolresor skall förbjudas eller inte är någonting som många gånger har blåst upp till en debatt och som det finns väldigt många olika åsikter kring. Detta är på grund av att alla barn som går i skolan inte har samma ekonomiska förutsättningar. Alla familjer har det väldigt olika ställt rent ekonomiskt, och det är inte alla som skulle ha råd att låta sina barn åka med på dessa skolresor.

Detta är ett ämne som är mycket svårt och där det finns mycket att ta hänsyn till. Att ta med eleverna på en skolresa är ett mycket bra sätt att ta eleverna från de trista lokalerna i skolan som de vistas i varje dag, att få komma bort någon annanstans och lära sig på ett intressant sätt och för eleverna och lärarna att komma varandra närmare. Det kan öka sammanhållningen samtidigt som man ger barnen ett roligare alternativ till att lära sig saker. Det är bra med variation när det kommer till inlärning.

Då kommer dilemmat, hur gör man med de barn som inte har de ekonomiska förutsättningarna för att få följa med på skolresorna? Knappast är det deras “fel” om de inte kan följa med, och det uppstår en väldigt orättvis situation här. Enligt skollagen är det idag så att skolan skall vara avgiftsfri förutom de enstaka gånger per läsår som en skolresa får äga rum, och här är det frivilligt för vårdnadshavaren om den vill betala för skolresan eller inte. Tyvärr finns det de föräldrar som inte har det så gott ställt eller som ens är villiga att lägga ut dessa pengar för att deras barn skall åka på skolresa. Det är så synd att dessa barn inte skall få följa med även om de väldigt gärna vill.

Om skolresor skall förbjudas eller inte är en pågående debatt. Det finns både bra och dåligt med skolresor vilket gör det så svårt att ta beslutet.

skolresa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *