Ekonomitips i juletider

Det finns en gammal berättelse om två indianhövdingar som varje gång de träffades gav varandra en gåva, och varje gång blev gåvan mer värdefull, allt för att bibehålla fred och vänskap mellan stammarna. Till slut gav de bort halva sina byar till varandra och det var först då man började diskutera problemet.

I dagens kommersiella julfirande finns ett liknande problem. Det kan lätt bli skenande kostnader, eftersom ingen vill ge sämre julklappar eller duka upp ett snålare julbord än någon annan. Så vad kan man göra för att hålla sig inom sin budget?

Man kan komma överens med sin familj och/eller vänner om ett tak som ingen får överskrida ekonomiskt. Eller man kan rent av komma överens om att strunta i julklappar och istället ge varandra vänskap och gemenskap, en ovärderlig gåva.

Vill man ändå utbyta presenter, så kan man kanske tillverka något själv så att gåvan blir både personlig och relativt billig.

En julklapp kan också ha fler än en avsändare. Vet man att någon önskar sig något som man inte har råd med, så kan man gå ihop flera stycken och dela på kostnaden. Det visar ju också att man har ansträngt sig lite extra.

Vad gäller julbordet så är det viktigt, både för miljön och ekonomin, att se till att man inte behöver slänga en massa mat. För att lyckas med det så kan det vara en bra idé att fråga alla som ska vara med på julbordet vilka “måsten” de har när det gäller maten, och helt enkelt strunta i allt annat. Om det ändå är risk för att det blir mycket över av något så bör man planera tidigt för att kunna bevara all mat, så att den inte blir dålig och behöver slängas.

Slutligen vad gäller pynt så finns det i många prisklasser. Även här kan man tillverka mycket själv och på så sätt spara mycket pengar.

julpynt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *