Snabblån till kontantinsats

Är det så att er familj är ute efter att köpa en helt ny bostad, och behöver samtidigt finansiera kontantinsatsen med ett lån, brukar det i ekonomiska termer talas om att ett hypotekslån väljs ut. Den här typen av lån är det mest fördelaktiga som finns att välja när ett bostadsköp ska göras. Det finns dock en gräns för hur mycket man egentligen får låna med ett hypotekslånet.

Gränsen idag ligger på 85 % av hela bostadens värde. De andra 15 % som ska betalas in, brukar kallas kontantinsats och här behöver man själv gå in med sparade pengar, eller genom att låna separat dessa pengar från ett hypotekslån för att kunna finansiera resten av bostaden. I praktiken innebär det att du väljer att låna pengar för att kunna ha det till kontantinsatsen om det är så att det inte finns tillräckligt med pengar på sparkontot. Det som också är fördelaktigt med att ta ett hypotekslån, är om det är så att sparpengarna som finns på ett sparkonto ger högre avkastning än den räntan som brukar finnas på kontantinsatslånet.

Det är inte så ovanligt att personer väljer att låna till sin kontantinsats, då väldigt få personer har möjlighet att betala 300 000 kronor kontant när man väl ska köpa en bostad som ligger på 2 miljoner kronor. Det här lånet som görs till kontantinsatsen är vanligtvis ett blancolån, som innebär att räntan är betydligt högre än det är för ett hypotekslån. Det som är bra att ha i åtanke är att snabbt amortera av kontantinsatslånet så man slipper betala höga summor för enbart räntan.

När en bostad köps, och man väljer att låna till kontantinsatsen kommer det innebära att er familj kommer ha tre olika lån. Ett bottenlån som ingår med bostaden för din egen säkerhet, ett privatlån som ser till att motsvara mellanskillnaden som finns mellan bottenlånet samt bolånetaket, samt privatlånet för att kunna betala kontantinsatsen. Det sistnämnda, brukar vanligtvis ha högst ränta, och därför ska det här lånet börja återbetalas först.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *