Tink ekonomi app

Ekonomiappen Tink har tagit framför allt Appleanvändarna med storm och toppar listan över ekonomiappar hos App Store, med över 200 000 användare så här långt. Tink laddar man enkelt ner på sin telefon och sedan kopplar man ihop programmet med sin bank, kreditkort och eventuella IDn. Styrkan är att den har samma typ av säkerhetsfunktioner som en bank själv och därmed snarare hjälper till vid ett eventuellt försök att stjäla någons ID, än ökar risken.

Tydligt och enkelt samlar den alla ens ekonomiska data och sammanställer detta till snygga och enkla grafiska bilder, så det är lätt att se vad man spenderar sina pengar på och hur väl man håller sig till sin budget eller inte. Använder man en mindre bank kan det hända att den inte finns med, men den risken blir mindre och mindre varefter appen har utvecklats och funnits på marknaden.

Den primära kritiken till ekonomiska appar, inte bara Tink, är att man rent legalt lämnar ut sin bankkod till en tredje part och i och med det avsäger banken sig dess ansvar om något felaktigt eller olagligt skulle hända kundens konto. Pessimisterna menar att bankerna har själva glapp i systemen ibland, så vad spelar det för roll. Optimisterna hänvisar till att till dags dato har det i realiteten aldrig skett, så vitt man vet. Dock ska risken noteras, speciellt om de konton man lägger in är allt man har.

Tink är specialgjord för budgetering och betalningar. Den har klarat av att överleva marknadens första test och användarna har stannat även medan första versionen blivit förfinad. Än så länge kan man inte koppla just den här appen till nytt sparande, men det är säkert något som kommer. Att den inte kopplar ihop och läser av investeringar, kan ifrån en säkerhetsaspekt bara vara bra – det är inte bara pengar som kan förloras utan framförallt information om en person som i så fall kan säljas.

Bra appar som Tink, skyndar på bankernas egna serviceutveckling och driver det hela mot en mycket mer användarvänliga tjänster i framtiden.

tink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *