Terrorresor betalas med SMS-lån

Tidigare har ett kännetecken för långivare varit att det alltid är snabbt och enkelt att låna pengar. Ett klick bara, så får du upp på skärmen ett besked om du är beviljad att ta lån eller inte. Mycket smidigt för de som verkligen behöver låna pengar men nu har det kommit fram uppgifter där det påstås att terrorresor kan betalas med SMS-lån. Detta gör att regeringen nu vill ha stärkt säkerhet och bättre kontroller på låntagarna. Finansieringen av terrorresor sägs ha ökat de senaste åren samt att de som ansöker, söker om många lån. Det skulle vara bra om fler banker samarbetar med varandra samt kreditinstituten. Detta är för att kunna se och få en förvarning när personer får in pengar från flera olika långivare. Obetalda lån registreras inte direkt hos Skatteverket och kreditinstitutet utan det tar lite tid, vilket gör det svårt att märka enligt brottsförebyggande myndigheter.

Åtgärder som ska tas

Därför vill nu riksdagspolitikern Elisabeth Svantesson att regeringen ska se över vad de kan göra. Trots att långivarna idag oftast begär både e-legitimation samt någon form av inkomst så räcker inte det. Lån tas ändå och går igenom trots att långivarna måste ha hårdare kontroller. Det enda sättet att sätta stopp för att fler unga åker ner och strider i Syrien är att stoppa finansieringen. Ett sätt kan vara att lägga till mer villkor och krav för personen som lånar eller att höja inkomstbeloppet. Dock är det många långivare som slåss om att få flest kunder och därför tävlas det ständigt om vem som har minst villkor och krav. Hos en hel del långivare måste låntagaren vara antingen 18 eller 20 år gammal för att få låna. Ett alternativ kan vara att höja åldern för att ta lån men då drabbar det även de personer som verkligen behöver låna.

Guld utan säkerhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *