Kommer euron till Svergie?

SVT, SvD och i princip alla medier rapporterade igår (22/5) att Sverige kan tvingas göra ett valutabyte från svenska kronan till euro senast 2025. Detta efter att tyska Frankfurter Allgemeine fått tag på minnesanteckningar från två EU-kommissionärer. Mötet ska ha handlat om ämnen som skall tas upp på EU-kommissionens möte den 31:e maj, nästa vecka. I dessa anteckningar beskrevs hur nya reformer som kommer kräva att deltagande länder inom EU måste ingå i den europeiska valutan. Det framkom att endast Danmark har ett formellt undantag. Detta skulle då innebära att Polen, Sverige, Tjeckien, Rumänien, Ungern och några länder till tvungna att fram till 2025 byta valuta. Det är viktig också att komma ihåg för att ett valutakursbyte ska gå igenom så måste valuta följa euron i minst två år innan det är möjligt. I detta fall skulle inte det vara några större problem för Sverige.

Redan 2003 togs denna fråga upp i en folkomröstning och svenska folket visade klart och tydligt sitt missnöje med euron. 56 procent röstade nej och 42 procent sa ja, efter det har det egentligen inte diskuterats så mycket. Speciellt efter ekonomiska krisen där kronan höll sig rätt så stabil jämfört med andra valutor. Men nu är alltså frågan uppe igen men enligt EU-ministern så är det inga problem. Hon sade att Sverige har sedan tidigare sagt att man inte har något intresse för euron och kommer inte byta. Finansministern Magdalena Andersson var tydlig med att en folkomröstning måste äga rum för att ett sådant beslut skulle tas. Den allmänna opinionen just nu är att faktiskt behålla svenska kronan.

Men varför vill EU tvinga oss till euron? Jo för att skapa ett mer demokratiskt styre inom EU. För just nu är det endast finansministrarna till länderna som har euro som får ta beslut om euron. Skulle alla länder vara delaktiga får vi ett mer bredare styre. Dessutom så skulle det krävas mer för att rubba euron än det gör just nu. Hotet som Le Pen var tydlig med att visa hade kunnat krossa EU och lämnat euron alldeles för sårbar. Tanken är även att samla in skatter med euro som valuta till EU som senare ska spendera på framtida investeringar inom unionen.

För Sverige så kan det vara tufft att stå emot pressen nu än innan. Med båda Tyskland och Frankrike som allierade har euro så kan de även kräva det av Sverige. Nu när Storbritannien, efter Brexit, inte längre deltar effektivt inom EU så har Sverige ingen stark allierad i EU med egen valuta. Men i Bryssel så väger folkomröstningarna ganska tungt och i Sverige så röstas nästan med all säkerhet ett sådant förslag ned och då blir det svårt för regeringen att ta ett sådant beslut. Vi har även sett Polen trotsa EU:s regler tidigare utan några riktiga påföljder och det gällde pressfrihet.

Frågan är om euron nödvändigtvis skulle skada Sverige. Vi kommer mycket enklare kunna handla med alla europeiska länder och euron kommer bli något starkare om man kräver en sådan reform. Men skulle en kris likt den ekonomiska krisen under Reinfeldts styre komma igen så är Sverige inte så skyddade längre och kan se sig sjunka tillsammans med de andra EU länderna. Det finns både nack- och fördelar men fram tills något är officiellt så är allt bara spekulationer. Det kommer garanterat vara ett hett övervakat EU-möte nu nästa vecka med flera svenska medier på plats för att ge oss de senaste nyheterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *