Frankrike stabilt ett tag till

Med många höger- och vänstersvängar, trender och vindar i Europa så var det dags för ännu ett avgörande val för EU. Efter Brexit som skakade hela marknaden och kom så oväntat så har läget inte riktigt varit stabilt. En ökad arbetslöshet, ökad invandring och lägg till terrorist attacker mot bland annat Paris har fått Frankrike i gungning. I och med att Storbritannien valde att dra sig ur EU så blev frågan allt mer aktuell och realistisk inom EU. Nederländerna hade folkomröstning om just samma fråga men där vann pro-EU. Sedan kom USA valet och ett resultat som ja, inte många förväntade sig. Nu var det återigen dags för en viktig nation att visa var man står om man är för öppna eller stängda gränser.

Kandidaterna som gjorde upp om platsen hade två väldigt olika åsikter och trots att någon förlorade så kändes det hela ändå som en seger för båda. Marine LePen som är partiledare för det extrem högra Front National talade mycket om problemen med öppna gränser och EU allmänt. För i Frankrike så finns det nästan tre miljoner arbetslösa och ett enkelt sätt att komma undan är att skylla på andra. Hon menade resurserna ska stanna kvar i landet samtidigt som man minskar invandringen för att arbeta med det man redan har i Frankrike. Emanuel Macron som är blott 39 år gammal kommer varken från extrema vänstern eller högern, utan kallas för mittenkandidaten. Han språkade för ett öppet Frankrike där vissa reformer inom EU och regionalt kunde få landet att blomstra igen. Med ett årstillväxt på endast 0,8 procent har Frankrike haft stora problem jämfört med resterande av EU. Snittet är så högt som 1,6 och Macron har en uppförsbacke framför sig.

Själva marknaden var ganska stabil på förhand innan vallokalerna öppnades då Macron var en så storfavorit att en LePen vinst kändes på förhand omöjlig. Det var exakt det som hände också, Macron vann med 66 procent alltså en klar majoritet. Front National och Marine LePen fick 33 procent men trots den låga siffran så är det fortfarande en seger. LePen har lyckats verkligen lyfta partiet och man är där nu och utmanar om presidentposten. Emanuel Macron har nu en stor press på sig att leverera då hopp har varit hans kampanj. Många fransmän är just hoppfulla och tror på en verklig utveckling i landet. Med en sänkning på bolagsskatten med åtta procent hoppas Macron att landets företag vågar ta risker och anställa fler och fler i hopp om att växa. Samtidigt så förväntas 10 000 poliser utbildas inom snar framtid för att skräpa säkerheten. Försvarsmakten får ett tillskott på 0,2 procent högre BNP än innan.

Det sker verkligen något nu i Europa och kanske har vindarna äntligen vänt och vi kan fortsätta drömma om öppna gränser mellan länderna. Men det håller inte i sig länge till om inte Macron sköter sitt jobb noga. Enligt ekonomer så verkar reformerna vara genomarbetade och Macron själv sa att vi måste få igenom dessa ändringar så fort som möjligt för att kunna förbättra situationen. I förorten i städerna Paris och Marseille så har kriminaliteten ökar samtidigt som arbetslösheten har ökat. Därför kommer han att bli tvungen att öppna upp fler dörrar för de utsatta för att kunna bygga upp landet igen. Annars kan vi se ännu ett maktskifte i Frankrike men den gången kanske gränsen stängs ett längre tag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *