Att blanka

När börsen faller kan det vara en god idé att blanka aktier. En annan benämning för att blanka aktier är att “ligga kort”. Att blanka aktier eller att “ligga kort” innebär att man gör en försäljning på aktier som man själv inte innehar. Om man tror eller vet att aktiebörsen kommer sjunka är det en smart investering. På så vis lånar du innan aktier och säljer dem när aktiekursen faller. Sedan när aktiekursen har fallit köper man tillbaka aktier för ett lägre pris. Detta innebär givetvis en ökad kassa för ens egen del. En blankning innebär alltså precis tvärt emot en vanlig aktiehandel. I detta fall köper man aktien och hoppas på att den stiger i värden, för att senare sälja den till ett högre pris.

De flesta hemsidor som säljer kräver däremot att man skriver på ett särskilt avtal för att kunna genomföra blankning. Pappret brukar heta något i stil med “Ramavtal för värdepapperslån” och möjliggör utförande av blankning när man blir godkänd. Priset för att blanka är precis det samma som för ett vanligt aktieköp. Om priset för ett vanligt aktieköp ligger på exempelvis 2 % så är priset för en blankning också 2 %. Dock finns det ett annat villkor som måste uppfyllas vid blankning som inte behöver uppfyllas vid ett vanligt aktieköp. Det är om man ligger med en blankning över natten så måste man betala ett aktie lån. Dessa har vanligtvis en hög administrationsavgift men även en ränta på 1,50 – 3 % i vanliga fall.

Aktier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *