Allt fler tar lån utan säkerhet

Man kan spekulera i vad det beror på att allt fler svenskar väljer att ta lån utan säkerhet. Lånen ifråga kallas bland annat blancolån och erbjuds av både väletablerade storbanker och mindre internetbaserade låneförmedlare. En del ekonomer talar om att Finansinspektionens skärpta bolåneregler ligger bakom denna uppgång. Detta innebär med andra ord att husköpare faktiskt lånar till kontantinsatsen och på detta sätt lyckas hitta en väg runt regeln om att betala 15 procent kontant.

Den stigande trenden kan också ha påverkats av att Finansinspektionen nyligen gått ut med information om att skärpa amorteringsreglerna ytterligare. Många passar helt enkelt på att konsumera mera innan det kostar mer än det smakar. Oavsett vad som ligger bakom ökningen av lån utan säkerhet ska man vara medveten om att det är en kostsam affär. Nyare marknadsaktörer lockar kunder med omfattande marknadsföring och blancolånet finns bara ett kombinerat knappklick och ögonblick bort.

Räntorna på lån utan säkerhet är ofta höga och i slutändan har kunden nästan alltid betalat mer än man för stunden kanske inser. Beslutet att låna pengar är dock alltid på den enskilde individens eget ansvar. Om man kan hitta vägar runt det så kallade bolånetaket på detta sätt känns regelverket väldigt kontraproduktivt. Det kan naturligtvis vara så att väldigt många människor helt enkelt känner för att ta ett konsumtionslån men eftersom trenden hänger samman med de nya reglerna är det svårt att tro att nya soffor, tv-apparater och Hästens sängar ligger bakom det faktum att allt fler tar dyra lån utan säkerhet.

lån utan säkerhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *